1- استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، پردیس بین الملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دکترای زیست شناسی، استادیار دانشگاه پیام نور
چکیده: (17249 مشاهده)
چکیده
هدف: سالمندان برای عقاید و رفتارهای مذهبی ارزش زیادی قائل هستند، مذهب در زندگی آنها مهم است و به معنای عمیقتر نمادها و مناسک مذهبی میاندیشند. در بین سالمندان با هر پیشینهای، فعالیت مذهبی با پیامدهای مثبت متعددی، مانند پیشگیری و کاهش اختلالهای روانی از جمله اضطراب و افسردگی، ارتباط دارد. در این پژوهش اثربخشی آموزههای مذهبی در کاهش افسردگی سالمندان بررسی شد.
روشبررسی: در یک طرح آزمایشی تکموردی و طرح AB، شش آزمودنی (سه زن، سه مرد) به مدت ۲ ماه در طول ۸ جلسه شرکت داده شدند. آزمودنیها بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و پس از تعیین خطوط پایه در متغیرهای وابسته، وارد مرحلهٔ درمان شدند. شاخص بهبودی در هر یک از متغیرها، سیر نزولی منحنی در مرحلهٔ درمان در مقایسه با خط پایه در نظر گرفته شد. این شاخصها شامل ابزارهای مصاحبهٔ روانی، مقیاس افسردگی سالمندان فرم ۱۵ سؤالی (GDS -15) و مقیاس نگرشهای ناکارآمد (DAS) ارزیابی شدند.
یافتهها: آموزههای مذهبی در کاهش شدت افسردگی و کاهش نگرشهای ناکارآمد مؤثر بود. حفظ مسائل معنوی و روحانی و تقویت هرگونه عقاید مذهبی یا معنوی به تخفیف افسردگی در سالمندی کمک میکند.
نتیجهگیری: آموزههای مذهبی در کاهش افسردگی سالمندان کارآیی دارد. تعمیمپذیری نتایج پژوهش حاضر به سایر جمعیتهای دارای مذاهب متفاوت نیاز به تحقیق بیشتری دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی