زمینه و هدف: صدا بهعنوان محصول مکانیسمی چندبُعدی متأثر از عملکرد سیستم عصبی است. مالتیپلاسکلروزیس یکی از بیماریهای عصبی مزمن و با علتی ناشناخته است که از ابتداییترین نشانههای آن گرفتگی صدا است. بهدلیل فقدان وجود ضایعه در حنجرهٔ این بیماران، ارزیابی آکوستیک -خصوصاً شیوهٔ ارزیابیهای فرکانسوابسته- در میان روشهای ارزیابی اختلالات صوتی، اهمیت بهسزایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی کیفیت صدای افراد مبتلا به مالتیپلاسکلروزیس و مقایسهٔ آن با همتایان طبیعی انجام شد.
روشبررسی: در این مطالعهٔ تحلیلی-مقطعی صدای ۳۰ فرد سالم (۱۵ مرد و ۱۵ زن) و ۳۰ فرد مبتلا به مالتیپلاسکلروزیس (۱۵ مرد و ۱۵ زن) در بازهٔ سنی ۲۰ تا ۶۰ ساله با درنظرگرفتن معیارهای ورود بررسی شد. تحلیل آکوستیک با استفاده از نرمافزار Speech Tool، در تکالیف کشیدن واکهٔ /a/ و خواندن متن استاندارد با محاسبهٔ پارامترهای برجستهترین قلهٔ سپسترال (Cepstral Peak Prominence یا CPP) و برجستهترین قلهٔ سپسترال تعدیلشده (Cepstral Peak Prominence-Smoothed یا CPPS) صورت گرفت. دادههای بهدستآمده به کمک آزمون آماری تی مستقل تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: مقادیر CPP و CPPS در زنان طبیعی در هر دو تکلیف کشیدن واکه و خواندن متن بهطور معناداری بیشتر از زنان مبتلابه ام.اس بود (۰٫۰۰۱>p). در گروه مردان مقادیر (۰٫۰۵>p) برای CPP و (۰٫۰۰۱>p) برای CPPSگروه طبیعی فقط در تکلیف کشیدن واکهٔ/a/ بهطور معناداری بیشتر از مبتلایان به ام.اس بود و نه در تکلیف خواندن متن (۰٫۰۵>p).
نتیجهگیری: تعیین کیفیت صدای بیماران مبتلا به مالتیپلاسکلروزیس، بهعنوان یکی از ابزارهای تشخیص اختلالات صوتی در این گروه از بیماران قابل استفاده است. نتایج نشاندهندهٔ ضرورت توجه ویژه بهصدای افراد مبتلا خصوصاً گروه زنان مبتلا به ام.اس در مراحل ابتدایی بیماری است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |