1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال؛ مرکز تحقیقات سیاستگذاری اقتصاد سلامت، دانشگاه علومپزشکی آزاد اسلامی تهران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز
3- دانشگاه تهران
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام (شهرری)
چکیده: (2693 مشاهده)
زمینه و هدف: ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی دوستدار سالمند در راستای ارتقای سلامت همهجانبهٔ سالمندان حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی ویژگیهای مراکز درمانی دوستدار سالمند از منظر سالمندان انجام شد.
روشبررسی: این تحقیق بهروش کیفی صورت گرفت. دادهها ازطریق نمونهگیری هدفمند و با حداکثر تنوع مشارکتکنندگان از لحاظ جنسیت و سطوح اقتصادی و اجتماعی و نیز با مشارکت سی نفر از سالمندان بیشتر از ۶۵ سال و مصاحبهٔ عمیق اکتشافی جمعآوری شد. در مرحلهٔ بعد، استخراج محتوای مصاحبهها بهشیوهٔ کدگذاری و تحلیل تماتیک در قالب مقولات اصلی و فرعی انجام پذیرفت.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد که از نظر سالمندان، مراکز دوستدار سالمند دو ویژگی محیط حمایتگر و محیط مراقبتگر دارد. ریز مقولات و مؤلفههای محیط حمایتگر شامل حمایت اطلاعاتی، حمایت قانونی، حمایت خدماتی، حمایت عاطفی، حمایت تأمینی، حمایت کالبدی و محیطی و حمایت اجتماعی میشود. همچنین مقولات فرعی محیط مراقبتگر مشتمل بر ایمنسازی بهداشتی، ارتقای سلامت، دقت درمانی و پاسخدهی فعال است.
نتیجهگیری: نظام سلامت و درمان باید نیازها و انتظارات سالمندان ناتوان و کمتوان را بهعنوان بخش بزرگی از جامعهٔ مصرفکنندهٔ خدمات درمانی و بهداشتی کشور در آیندهٔ نزدیک ملاحظه کند و توجه به افراد سالمند را در ارائهٔ خدمات بهداشتی و درمانی این گروه مدنظر قرار دهد.