1- واﺣﺪ گرگان، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼمی
2- دانشگاه سمنان
3- مرکز کنترل سرطان دانشگاه علومپزشکی سمنان
چکیده: (2449 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان از مشکلهای بسیار مهم جسمانی در جمعیت زنان است که باعث کاهش خودکارآمدی در آنها میشود. مطالعهٔ حاضر با هدف تعیین اثربخشی مصاحبهٔ انگیزشی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به سرطان سینه در شهر سمنان، انجام شد.
روشبررسی: روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با پیشآزمون و پسآزمون و گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را تمامی بیماران مبتلا به سرطان سینه مراجعهکننده به بیمارستان کوثر سمنان در سال ۱۳۹۶ تشکیل دادند که از میان آنها بهروش دردسترس ابتدا ۴۴ بیمار دارای سرطان سینه انتخاب شده و بهصورت تصادفی در سه گروه، ۱۵ نفر در گروه آزمایش گروهی و ۱۴ نفر در گروه آزمایش فردی و ۱۵ نفر در گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامهٔ خودکارآمدی برای خودمدیریتی سرطان سینه (لی و همکاران، ۲۰۱۲) بود. پس از اعمال پیشآزمون، درمان فردی مصاحبهٔ انگیزشی و درمان گروهی این مصاحبه در پنج جلسهٔ ۴۵دقیقهای اجرا شد و پس از آن پسآزمون در هر سه گروه انجام پذیرفت. دادهها با تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۱ تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین خودکارآمدی در گروه آزمایش گروهی از ۶۳٫۴۰ به ۷۳٫۸۶ و در گروه آزمایش فردی از ۶۴٫۲۸ به ۷۲٫۴۲ افزایش داشته است؛ درحالیکه در گروه گواه این تغییر از ۶۳٫۲۰ به ۶۶٫۷۳ بود. همچنین نتایج آزمون آنالیز کوواریانس مشخص کرد که مصاحبهٔ انگیزشی بهطور معناداری باعث افزایش خودکارآمدی در گروه آزمایش گروهی و گروه آزمایش فردی میشود (۰٫۰۰۴=p).
نتیجهگیری: بهطورکلی میتوان گفت که مصاحبهٔ انگیزشی سازوکار اثربخشی جهت افزایش خودکارآمدی در بیماران با سرطان سینه است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی