زمینه و هدف: اضطراب در محیط آموزشی ازجمله متغیرهایی است که به توجه ویژهای نیاز دارد و بهنظر میرسد، آموزش دانشآموزان دارای اضطراب تحصیلی نقش مهمتری در کنترل آن دارد؛ ازاینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش الگوی خودنظارتی بر بهبود فرسودگی و درگیری تحصیلی دانشآموزان دارای اضطراب تحصیلی صورت گرفت.
روشبررسی: روش این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را تمامی دانشآموزان دختر مقطع اول متوسطه دارای اضطراب تحصیلی، در شهرستان تهران در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ تشکیل دادند. پس از اخذ مجوزهای لازم، اطلاعیهای مبنیبر شرکت در پژوهش در مدرسهٔ شهدای (منطقهٔ هیجده) شهر تهران توزیع شد. سپس برای افراد داوطلب شرکت در پژوهش، مقیاس اضطراب امتحان (ساراسون، ۱۹۷۷) اجرا شد. از بین داوطلبان، افرادی که نمرهٔ اضطراب آنها بیشتر از حد متوسط بود، ۲۴ نفر بهصورت دردسترس و هدفمند بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و بهطور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند (هر گروه دوازده نفر). ابزارهای دیگر پژوهش، پرسشنامهٔ تجدیدنظرشدۀ فرسودگی تحصیلی مسلش (شائوفلی و همکاران، ۲۰۰۲) و پرسشنامهٔ درگیری تحصیلی (زرنگ، ۱۳۹۱) بود. برای گروه آزمایش بستهٔ آموزشی دهجلسهای الگوی خودنظارتی ارائه شد؛ اما برای گروه گواه مداخلهای ارائه نشد. تحلیل دادهها در دو مرحلهٔ پیشآزمون و پسآزمون با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۵ در سطح معناداری ۰٫۰۵ صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، بعد از حذف اثر نمرات پیشآزمون، در پسآزمون بین گروههای آزمایش و گواه در متغیرهای خستگی تحصیلی، ناکارآمدی تحصیلی و درگیری تحصیلی تفاوت معناداری وجود داشت (۰٫۰۰۱>p)؛ اما در بیعلاقگی تحصیلی تفاوت معنادار مشاهده نشد (۰٫۰۹۴=p).
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش بر کارایی الگوی خودنظارتی در بهبود افسردگی و درگیری تحصیلی دانشآموزان دارای اضطراب تحصیلی تأکید دارد. درواقع کاربست این الگوی آموزش موجب بهبود متغیرهای خستگی تحصیلی، ناکارآمدی تحصیلی و درگیری تحصیلی میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |