زمینه و هدف: قلدری نوعی خشونت سطح پایین در مدرسه است که اخیراً روانشناسان مدرسه به آن توجه کردهاند؛ از این رو هدف این مطالعه، تعیین اثرات آموزش مدیریت استرس و مدیریت خود به مادران بر کاهش قلدری فرزندان دختر آنها بود.
روش بررسی: این پژوهش، از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون و گروه گواه، با پیگیری یکماهه بود. جامعهٔ آماری این پژوهش شامل مادران دانشآموزان دختر دورهٔ اول متوسطهٔ منطقهٔ پنج شهر تهران، در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ بود. ابتدا دو مدرسه، بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. سپس پرسشنامهٔ قلدری سنتی و سایبری، بهمنظور اندازهگیری قلدری سنتی و سایبری، روی همهٔ دانشآموزان (۷۰۰نفر) این دو دبیرستان، اجرا شد. از بین آنها ۴۸ دانشآموز که نمرهٔ بالایی در آزمون قلدری کسب کرده بودند، شناسایی و مادران آنها در چهار گروه (سه گروه آزمایش و یک گروه گواه) بهصورت تصادفی جایگزین شدند (۱۲ نفر برای هر گروه). گروه اول تحت برنامهٔ آموزشی مدیریت استرس و مدیریت خود، گروه دوم تحت آموزش مدیریت خود و گروه سوم تحت آموزش مدیریت استرس قرار گرفتند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس مختلط تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که اثر آموزش تلفیقی بر کاهش قلدری سنتی (۰٫۰۰۱>p) و قلدری سایبری (۰٫۰۰۲=p) معنادار بود. آموزش مدیریت خود نیز بهطور معناداری میزان قلدری سنتی را کاهش داد (۰٫۰۱۳=p)؛ اما بر قلدری سایبری تأثیر معناداری نداشت. همچنین، آموزش تلفیقی در مقایسه با آموزش مدیریت استرس، میزان قلدری سنتی دانشآموزان را بهطور معناداری کاهش داد (۰٫۰۲۹= p).
نتیجهگیری: بهطور کلی، نتایج نشاندهندهٔ کاهش معنادار نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در پسآزمون بود که بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که آموزش مدیریت استرس و مدیریت خود به مادران در کاهش قلدری فرزندان دختر مؤثر است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |