زمینه و هدف: اسکیزوفرنی بر تعاملات بینفردی، روابط خانوادگی و عملکرد شغلی افراد مبتلا تأثیر منفی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخلهٔ مبتنیبر فعالسازی رفتاری بر علائم منفی زنان مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن انجام شد.
روشبررسی: روش پژوهش، نیمهآزمایشی و طرح آن از نوع پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دوماهه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را زنان مبتلا به اسکیزوفرنی مزمن مرکز جامع توانبخشی بیماران روانی مزمن پراور شهرستان شهرضا در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. سی بیمار داوطلب واجد شرایط بهشیوهٔ نمونهگیری دردسترس و براساس ملاکهای ورود به مطالعه و خروج از آن انتخاب شدند. سپس بهصورت تصادفی در دو گروه پانزدهنفری فعالسازی رفتاری و گواه قرار گرفتند. آزمودنیها در سه مرحله به ﻣﻘﯿﺎس ﺳﻨﺠﺶ علائم منفی (اندریسن، ۱۹۸۹) پاسخ دادند. صرفاً برای گروه آزمایش، جلسات مداخلۀ فعالسازی رفتاری براساس پروتکل فعالسازی رفتاری لیجوز و همکاران (۲۰۱۱) در دوازده جلسهٔ نوددقیقهای ارائه شد؛ تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر، آزمونهای تی و کایاسوئر و آزمون تعقیبی LSD در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۴ انجام پذیرفت. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ بود.
یافتهها: در مراحل پسآزمون و پیگیری در مقایسه با پیشآزمون، مداخله منجربه کاهش علائم منفی (بهترتیب ۰٫۰۰۱>p، ۰٫۰۰۱>p) و مؤلفههای آن شامل سطحیبودن عاطفه (بهترتیب ۰٫۰۰۱>p، ۰٫۰۰۵=p)، نقص توجه (بهترتیب ۰٫۰۰۱>p، ۰٫۰۰۱>p) و عدم لذت (بهترتیب ۰٫۰۰۳=p، ۰٫۰۰۵=p) در گروه آزمایش شد. در مقایسۀ مراحل پسآزمون و پیگیری، در علائم منفی و مؤلفههای مذکور تفاوت معنادار مشاهده نشد که نشان میدهد اثر مداخله در طول زمان ماندگار بوده است. همچنین در متغیر بیارادگی، تفاوت معناداری بین مراحل پیشآزمون و پسآزمون وجود داشت (۰٫۰۲۶=p)؛ اما تفاوت معناداری بین مراحل پیشآزمون و پیگیری در این متغیر مشاهده نشد (۰٫۰۵۸=p) که نشان میدهد اثر مداخله در طول زمان حفظ نشد.
نتیجهگیری: باتوجه به یافتههای این پژوهش، مداخلهٔ فعالسازی رفتاری بهطور مؤثری سبب کاهش علائم منفی در زنان مبتلا به اسکیزوفرنی میشود و اثر آن در طول زمان نیز پایدار باقی میماند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |