Haghani M, Abedi A, Fatehi Zade M, Aghaei A. Comparing the Effects of Emotionally Focused Couple Therapy and Integrated Couple Therapy on Aggression and Fear of Marital Infidelity in Couples with Extramarital Relations. MEJDS 2021; 11 :108-108
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-1872-fa.html
حقانی مریم، عابدی احمد، فاتحی زاده مریم، آقایی اصغر. همسنجی اثربخشی بستهٔ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار و زوجدرمانی یکپارچه بر پرخاشگری و ترس از خیانت زوجین دارای تجربهٔ روابط فرازناشویی. مجله مطالعات ناتوانی. 1400; 11
() :108-108
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-1872-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)
2- دانشگاه اصفهان
3- گروه روانشناسی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد اصفهان(خوراسگان)
چکیده: (1579 مشاهده)
زمینه و هدف: روابط فرازناشویی موجب انحراف از مسیر رابطهٔ زناشویی و بروز پرخاشگری و ترس از خیانت میشود؛ بنابراین ارائهٔ مداخلاتی در این راستا احساس میشود. پژوهش حاضر با هدف همسنجی اثربخشی بستهٔ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار و زوجدرمانی یکپارچه بر پرخاشگری و ترس از خیانت زناشویی زوجین دارای تجربهٔ روابط فرازناشویی انجام شد.
روشبررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمهتجربی با طرح تکآزمودنی بود. در این مطالعه از طرحAB استفاده شد که پرکاربردترین طرح تکآزمودنی است. در این پژوهش دوازده بار اندازهگیری (چهار بار در هر مرحله) صورت گرفت. از بین زوجین دارای تجربهٔ روابط فرازناشویی شهر اصفهان، شش زوج (دوازده نفر) بهشیوهٔ هدفمند انتخاب شدند و بهطور تصادفی در دو گروه زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار (سه زوج) و زوجدرمانی یکپارچه (سه زوج) قرار گرفتند. سپس برای گروه اول پانزده جلسه بستۀ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار، تدوینشده برای اولین بار در این پژوهش و برای گروه دوم هشت جلسه زوجدرمانی یکپارچه (اشنایدر و همکاران، ۲۰۰۷) اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامهٔ پرخاشگری (باس و پری، ۱۹۹۲) و مقیاس ترس از خیانت (روحبخش، ۱۳۹۶) بود. برای تجزیهوتحلیل آماری از شاخص تغییر پایا (RCI)، درصد بهبودی پس از مداخله و درصد بهبودی کلی پس از مداخله استفاده شد.
یافتهها: مقایسهٔ نمرات مرحلهٔ پیگیری با مرحلهٔ خط پایه و مداخله، روند کاهشی پایدار پرخاشگری و ترس از خیانت را در هر دو گروه نشان داد؛ این امر بیانگر اثربخشی بستهٔ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار و زوجدرمانی یکپارچه بر پرخاشگری و ترس از خیانت زوجین دارای تجربهٔ روابط فرازناشویی بود (۰٫۰۵>p)؛ همچنین بستۀ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار در کاهش پرخاشگری و ترس از خیانت زناشویی درمقایسه با زوجدرمانی یکپارچه زوجین موفقتر بود.
نتیجهگیری: باتوجه به نتایج، بستهٔ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار و زوجدرمانی یکپارچه منجربه کاهش پرخاشگری و ترس از خیانت زناشویی در زوجهای با تجربهٔ روابط فرازناشویی میشوند؛ اما بستهٔ زوجدرمانی تلفیقی سیستمی-هیجانمدار در کاهش پرخاشگری و ترس از خیانت زناشویی این زوجین موفقتر از بستهٔ زوجدرمانی یکپارچه عمل کرده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی