زمینه و هدف: افراد معتاد بهلحاظ مؤلفههای شناختی و اضطرابی و بهطور کلی در نحوهٔ مدیریت هیجانها در شرایط مطلوبی قرار ندارند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنیبر ذهنآگاهی بر نظمجویی شناختی هیجان و افکار اضطرابی مردان معتاد انجام گرفت.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری یکماهه همراه با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش را ۹۸ نفر از معتادان مرد بستری در مرکز ترک اعتیاد قاصدک امید نارنج شهر کرج در پاییز ۱۳۹۸ تشکیل دادند. از این جامعه تعداد ۵۴ نفر افراد واجد شرایط داوطلب انتخاب شدند و بهشکل تصادفی در دو گروه ۲۷نفرهٔ آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامهٔ نظمجویی شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، ۲۰۰۱) و پرسشنامهٔ افکار اضطرابی (ولز، ۱۹۹۴) بود. برنامهٔ ذهنآگاهی در طول هشت جلسهٔ نوددقیقهای، یکبار در هفته صرفاً برای گروه آزمایش براساس پروتکل درمان مبتنیبر ذهنآگاهی (کابات-زین، ۱۹۹۲) اجراشد. دادهها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۲ تجزیهوتحلیل شد. سطح معناداری آزمونها ۰٫۰۵ بود.
یافتهها: تغییرات میانگین متغیرهای نظمجویی شناختی هیجان و افکار اضطرابی در طول زمان معنادار بود (۰٫۰۰۱p<)؛ اثر گروه و اثر متقابل گروه و زمان نیز در متغیرهای مذکور معنادار بود (۰٫۰۰۱>p)؛ همچنین میانگین نمرههای نظمجویی شناختی هیجان در گروه آزمایش در مراحل پیشآزمون و پسآزمون (۰٫۰۲۲=p) و پیشآزمون و پیگیری (۰٫۰۰۱p<) تفاوت معنادار داشت. میانگین نمرههای افکار اضطرابی در گروه آزمایش در مراحل پیشآزمون و پسآزمون (۰٫۰۰۱p<) و پیشآزمون و پیگیری (۰٫۰۰۱p<) تفاوت معنادار داشت؛ همچنین نتایج حاکیاز پایداری اثر مداخله بر متغیرهای نظمجویی شناختی هیجان و افکار اضطرابی در مرحلۀ پیگیری بود (بهترتیب ۰٫۰۳۸=p، ۰٫۰۲۶=p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای این تحقیق، روش ذهنآگاهی میتواند سبب بهبود نظمجویی شناختی هیجان و کاهش افکار اضطرابی در مردان معتاد شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |