زمینه و هدف: یکی از عواملی که باعث تداوم افسردگی میشود، نشخوار فکری است. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسهٔ طرحوارهدرمانی هیجانی و طرحوارهدرمانی در کاهش نشخوار فکری در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی دائم (دیستیمیا) بود.
روشبررسی: طرح پژوهش از نوع طرح آزمایشی گسترشیافته با پیشآزمون و پسآزمون و پیگیری چندگروهی بود. نمونهٔ پژوهش را شصت بیمار مبتلا به اختلال افسردگی دائم تشکیل دادند که به مرکز مشاورهٔ روانشناختی دولتی بهزیستی شیراز در سال ۹۷-۱۳۹۶ مراجعه کردند. نمونهها از افراد واجد شرایط داوطلب انتخاب شدند که بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی درمان مبتنیبر طرحوارههای هیجانی و طرحوارهدرمانی و یک گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه بیست نفر). برای جمعآوری دادهها مقیاس پاسخ توأم با نشخوار فکری (نولن-هاکسما و مارو، ۱۹۹۱) بهکار رفت. صرفاً برای گروههای آزمایش، طرحوارهدرمانی هیجانی در هشت جلسهٔ نوددقیقهای براساس پروتکل درمانی لیهی و همکاران (۲۰۱۱) و طرحوارهدرمانی براساس تکنیکهای طرحوارهدرمانی یانگ و همکاران (۲۰۰۳) در ده جلسۀ شصتدقیقهای اجرا شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه، کایاسکوئر، تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرمافزار SPSS نسخهٔ ۲۱ صورت گرفت. مقادیر احتمال کمتر از ۰٫۰۵ معنادار در نظر گرفته شد.
یافتهها: اثر زمان، اثر گروه و اثر متقابل زمان و گروه بر میانگین نمرات نشخوار فکری معنادار بود (۰٫۰۰۱>p). میانگین نمرات نشخوار فکری گروه طرحوارهدرمانی هیجانی بهطور معناداری کمتر از گروههای طرحوارهدرمانی (۰٫۰۰۱>p) و گواه (۰٫۰۰۱>p) بود. میانگین نمرات نشخوار فکری گروه طرحوارهدرمانی بهطور معناداری کمتر از گروه گواه بود (۰٫۰۰۱>p). همچنین تفاوت معناداری در میانگین نمرات نشخوار فکری بین مراحل پیشآزمون و پسآزمون (۰٫۰۰۱>p) و پیشآزمون و پیگیری (۰٫۰۰۱>p) وجود داشت؛ اما بین مراحل پسآزمون و پیگیری تفاوت معنادار مشاهده نشد (۰٫۰۸۲=p).
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، از درمان مبتنیبر طرحوارههای هیجانی و طرحوارهدرمانی میتوان بهعنوان روشهایی مؤثر برای کاهش نشخوار فکری در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی دائم استفاده کرد؛ اما طرحوارهدرمانی هیجانی اثربخشی بیشتری دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |