زمینه و هدف: اختلال وسواس-اجبار، اختلالی بسیار ناتوانساز است که بهصورت گروه مختلفی از نشانهها تظاهر میکند. یکی از هیجانات مهم در اختلال وسواس، احساس گناه است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی سایکودراما بر احساس گناه در بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار بود.
روشبررسی: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری پژوهش حاضر را افراد مراجعهکننده به کلینیک روانشناسی و مشاورهٔ نیک آوین شهر اصفهان تشکیل دادند که طبق نظر روانپزشک و براساس پرسشنامهٔ وسواس-اجبار مادزلی مبتلا به اختلال وسواس-اجبار تشخیص داده شدند. از میان آنها ۲۴ نفر بهعنوان نمونه بهصورت دردسترس انتخاب شدند. سپس بهصورت تصادفی و به نسبت مساوی در گروه آزمایش و گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه دوازده نفر). قبل و بعد از انجام مداخله برای سنجش احساس گناه افراد، از پرسشنامهٔ گناه (عسگری، ۱۳۸۸) استفاده شد. جلسات سایکودراما (نمایشدرمانی) صرفاً برای گروه آزمایش در مدت چهار هفته و هر هفته سه جلسه برگزار شد. تحلیل دادهها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس بهکمک نرمافزار SPSS نسخۀ ۲۳ در سطح معناداری ۰٫۰۵ صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، پس از حذف اثر پیشآزمون، در نمرهٔ متغیر احساس گناه تفاوت معناداری در پسآزمون بین گروه آزمایش و گروه گواه مشاهده شد (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: سایکودراما موجب کاهش احساس گناه در بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار میشود؛ بنابراین پیشنهاد میشود این درمان در کنار درمانهای دارویی یا درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ، برای کمک به بهبودی بیماران وسواسی ارائه شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |