مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علم و هنر یزد
چکیده:   (60 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: یکی از شایع­ترین اختلال­ های همراه با بیش فعالی کمبود توجه، نارساخوانی رشدی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آگاهی واج­شناختی همراه با ریتم موسیقی بر کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه همراه با نارساخوانی رشدی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی با طرح پیش آزمونپس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه­آماری تمامی کودکان با تشخیص اختلال بیش فعالی کمبود توجه همراه با اختلال نارساخوانی رشدی شهر یزد سال 1402 بود که 30 نفر به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و به­صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه کارکرداجرایی بارکلی(2012) بود. تحلیل داده­ها با استفاده از تحلیل­کواریانس چندمتغیره و تک­متغیره در SPSS-26  انجام گرفت. سطح معناداری نیز (05/0=α ) بود.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که خودمدیریتی­زمان(022/0p=)، خودسازماندهی و حل مساله(010/0p=)، خودکنترلی/بازداری (017/0p=)، خود انگیزشی(016/0p=)، خودنظم جویی هیجانی(014/0p=) و کارکردهای اجرایی کل (008/0p=) اثربخشی در مرحله پس آزمون گروه آزمایش را نشان داد. باتوجه به مجذور اتا، میانگین متغیرهای خودمدیریتی زمان، خودسازمان­دهی و حل مساله، خودکنترلی/بازداری، خودانگیزشی، خودنظم­جویی­هیجان و کارکردهای­اجرایی کل به ترتیب برابر با 878/0، 974/0، 929/0، 937/0، 949/0و 951/0 بود که تأثیر مداخله آزمایشی را نشان داد. بیشترین اثربخشی نیز بر روی مولفه خودسازمان دهی و حل­مساله با 97/0 بود.
نتیجه گیری: نتیجه ­گیری نشان داد که آگاهی واج شناختی همراه با آموزش ریتم موسیقی در بهبود کارکردهای اجرایی کودکان بیش فعال همراه با اختلال نارساخوانی رشدی اثربخش بوده و از این برنامه در مدارس و مراکز اختلالات یادگیری می­ توان استفاده نمود.
 


 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb