مقالات در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علم و فرهنگ
2- استادیار گروه روانشناسی دانشگاه علم و فرهنگ
چکیده:   (104 مشاهده)
زمینه و هدف: تعیین مکانیسمهای موثر بر روابط زناشویی منجر به حفظ و تحکیم بنیان خانواده می‏گردد. هدف پژوهش تعیین رابطه بین طرحواره­های ناسازگار اولیه با اجبار جنسی در روابط صمیمانه با نقش میانجیگر آگاهی جنسی در زنان متاهل شهر تهران بود.
روش بررسی: روش مطالعه توصیفی-تحلیلی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل شهر تهران در سال 1402 بود که 440 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و بطورآنلاین به پرسشنامههای طرحواره یانگ-فرم کوتاه (یانگ، 1999) ، مقیاس اجبار جنسی در روابط صمیمانه (شکلفورد و گوتز ، 2004) و آگاهی جنسی (اسنل، فیشر و میلر، 1991) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری از نوع اثر واسطه ای بوت استرپ با استفاده از نرم افزارهای  SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 صورت گرفت. سطح معنی داری آزمون ها، آلفای 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته­ها: نتایج بدست آمده از مدل مفهومی 1 نشان داد که اثر غیر مستقیم طرحواره های ناسازگارانه برروی اجبار جنسی در سطح معنی داری کمتر از 05/0 معنی دار حاصل شد (009/0 = p , 04/0 = β). ارتباط طرحواره های ناسازگارانه با آگاهی جنسی  (001/0 > p , 23/0- = β) و آگاهی جنسی با اجبار جنسی نیز به صورت منفی حاصل شد (002/0 = p , 18/0 - = β) مسیر مستقیم طرحواره های ناسازگارانه با اجبار جنسی نیز معنی دار حاصل شد (021/0 = p , 13/0 = β) شاخص­های کفایت مدل نیز برای خی-دو به درجه آزادی(80/2)، شاخص برازش افزایشی(95/0)، برازش تطبیقی(95/0)، شاخص نیکویی برازش(95/0)، ریشه میانگین مجذورات تقریب خطا(06/0) و شاخص اصلاح شده برازش(93/0)در سطح مناسب و قابل قبول به دست آمد.
نتیجه گیری: براساس نتایج پژوهش، آگاهی جنسی به عنوان یک میانجی نسبی در رابطه­ی طرحواره­های ناسازگار اولیه با اجبار جنسی در روابط صمیمانه عمل می­کند و هشیاری جنسی به عنوان یک میانجی کامل در این رابطه است و همچنین می­توان با افزایش دانش و آگاهی جنسی، اجبارجنسی و آسیب­های روانشناختی را در میان زوجین به ویژه زنان متاهل کاهش داد.
 
     
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات ناتوانی (علمی- پژوهشی) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Middle Eastern Journal of Disability Studies

Designed & Developed by : Yektaweb