Ethics code: IR.IAU.REC.1398.152
چکیده: (4 مشاهده)
زمینه و هدف: لکنت یک اختلال چند وجهی و بسیار پیچیدهی روانی حرکتی است که در جریان طبیعی گفتار فرد روی میدهد و تغییرات رفتاری، عاطفی، اجتماعی و نگرشی متفاوتی را به همراه دارد. از اینرو، ارزیابی تغییرات بهوجود آمده، یک جنبۀ اصلی و حیاتی در درمان این اختلال محسوب میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی مؤلفههای شناختی و زبانی آزمون کالمز در دانش آموز 7 تا 14 ساله دارای لکنت انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعۀ تحلیلی و به صورت مقطعی بود. نمونه شامل 74 دانش آموز 7 تا 14 ساله بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس از مراکز گفتار درمانی شهر یزد سال 1399 انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها، از آزمون کالمز (آزمون شناختی، عاطفی، زبانی، حرکتی ، خانوادگی و اجتماعی کودکان مدرسه رو) فرم اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری تحلیل واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون با احتمال 0/001 استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که بین نمره کل مؤلفه شناختی و سن در دانش آموزان دارای لکنت، رابطهی معنادار مثبت و با شدت متوسط وجود داشت (0/001>p)و میان نمره کل مؤلفه زبانی و زمان تشخیص وجود لکنت رابطه معناداری وجود داشت (0/001>p) . همچنین میان دختران و پسران دارای لکنت در مؤلفه زبانی تفاوت معناداری وجود داشت (0/001>p) اما در مؤلفه شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت . همچنین تفاوت معناداری میان مؤلفه شناختی و زبانی مقیاس کالمز در دانش آموزان دارای لکنت به تفکیک پایههای تحصیلی وجود نداشت.
نتیجهگیری: ارزیابی مؤلفههای شناختی و زبانی افراد دارای لکنت نشان داد که برای اثربخشی بیشتر و موثرتر درمانهای مربوط به آن بایستی در سنین کم مداخله صورت پذیرد. در واقع هم سن تشخیص و هم زمان مداخله می تواند از اهمیت دو چندانی برخودار باشد. البته در این راستا توجه به جنسیت فرد دارای لکنت نیز حائز اهمیت است.
mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
توانبخشی