هدف: هدف از این پژوهش استخراج شاخصهای ارزیابی کیفیت خوانایی در فضای شهری برای سالمندان دارای ناتوانی و سنجش آنها در خیابان چهارباغ عباسی اصفهان میباشد.
روشبررسی: این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و برای جمعآوری اطلاعات در آن از مطالعات کتابخانهای و میدانی استفاده شده است. ابتدا مفاهیم و مبانی مرتبط با سالمندی و شهرسازی و نحوه ارتباط آنان بررسیشده، سپس براساس گفتههای نظریهپردازان مختلف به استخراج شاخصهای کیفیت خوانایی فضاهای شهری دوستدار سالمند پرداخته شده است. برای سنجش برخی از شاخصها از تعداد ۱۰۰ پرسشنامه بهره گرفته شده است. برخی شاخصها نیز بر اساس رابطه تعریفشده توسط نگارندگان و بر اساس استانداردها سنجش میشود. در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSS به سنجش میزان مطلوبیت تمامی شاخصها پرداخته شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از میانگین دادههای شاخصهای پرسشنامهای و یکسانسازی آن با دادههای شاخصهای میدانی در نرمافزار spss نشان میدهد که رنگبندی کف با ۱۰۰ درصد و رنگبندی جدارهها با ۹۸ درصد، مطلوبترین شاخصهای پژوهش و نقشهها و علائم ایستگاههای حملونقل عمومی با صفر درصد، نشانهگذاری در کفسازی برای مسیریابی با صفر درصد و همچنین ابعاد و اندازههای بلوکهای ساختمانی با ۵ درصد مطلوبیت، ضعیفترین شاخصها در خیابان چهارباغ عباسی اصفهان برای سالمندان دارای ناتوانی بودند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد با وجود نامطلوب بودن خوانایی این خیابان، بررسی سایر کیفیتهای اساسی مورد نیاز سالمندان دارای ناتوانی همچون ایمنی و امنیت، دسترسی و آسایش و راحتی ضروری است. با استفاده از نتایج پژوهش راهکارهایی همچون استفاده از ایستگاههایی با نقشهها و علائم مطلوب مسیریابی، استفاده از بلوکهای ساختمانی در ابعاد و اندازه استاندارد و مطلوب، نشانهگذاری در کفسازی ها در مکانهای شلوغ و پرازدحام برای بهبود کیفیت خوانایی فضای خیابان چهارباغ عباسی اصفهان و مسیریابی سالمندان به خصوص سالمندان مبتلا به بیماریهای ذهنی ارائه شد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |