چکیده
زمینه و هدف: هوش هیجانی مجموعهای از قابلیتهای غیرشناختی است که توانایی فرد را در سازگاری با مقتضیات محیطی و فشارهای حاصله افزایش میدهد، لذا هدف اصلی پژوهش حاضر، تأثیر آموزش هوش هیجانی بر سازگاری و پرخاشگری دانشآموزان پسر با اختلالات هیجانی و رفتاری شهرستان دزفول بود.
روشبررسی: پژوهش از نوع شبهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری پژوهش شامل تمامی دانشآموزان پسر بین سنین ۱۱ تا ۱۴ ساله بود که به مرکز درمانی شفای دزفول مراجعه کرده بودند. از بین آنها تعداد ۳۲ نفر (۱۶ نفر گروه کنترل و ۱۶ نفر گروه آزمایش) به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای مقیاس سازگاری دانشآموزان دبیرستانی، و آزمون پرخاشگری استفاده شد. ابتدا از هر دو گروه پیشآزمون گرفته شد سپس گروه آزمایش بهمدت ۱۶ جلسهٔ ۹۰دقیقهای تحت آموزش قرار گرفتند.
یافتهها: دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تحلیل کواریانس چندمتغیره و یکمتغیره تجزیهوتحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش هوش هیجانی باعث افزایش سازگاری (۰٫۰۰۱
نتیجهگیری: با استفاده از آموزش هوش هیجانی به دانشآموزانی که دارای اختلال هیجانی، رفتاری هستند میتوان سازگاری آنها را افزایش، پرخاشگری آنها را کاهش داد و در نهایت موجب افزایش کیفیت زندگی آنها در تعامل با خانواده و اجتماع شد. در واقع این پژوهش هماهنگ با پژوهشهایی است که نشان میدهد، هوش هیجانی عاملی تأثیرگذار و تعیینکننده در موقعیتهای زندگی واقعی مانند موفقیت در مدرسه و تحصیل، موفقیت در شغل و روابط بین شخصی است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |