Abdolkarimi M, Ghorban Shirudi S, Khalatbari J, Zarbakhsh M. The Effectiveness of Diagnostics Educational Package Based on Acceptance and Commitment Therapy, Compassion Focused Therapy and Dialectical Behavior Therapy on the Eating Behavior and the Weight- Efficacy of life style in the Overweight and Obese Woman. MEJDS 2018; 8 :3-3
URL:
http://jdisabilstud.org/article-1-963-fa.html
عبدالکریمی ماندانا، قربان شیرودی شهره، خلعتبری جواد، زربخش محمدرضا. اثربخشی بستهٔ فراتشخیصی مبتنیبر درمان پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت و رفتاردرمانی دیالیکتیکی بر رفتار خوردن و خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی. مجله مطالعات ناتوانی. 1397; 8
() :3-3
URL: http://jdisabilstud.org/article-1-963-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن
چکیده: (5420 مشاهده)
چکیده
هدف: چاقی و اضافه وزن بهعنوان مشکلی جدی و جهانی به شمار میرود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بستهٔ آموزشی فراتشخیصی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت و رفتاردرمانی دیالیکتیکی بر رفتار خوردن و خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در زنان مبتلا به اضافهوزن و چاقی انجام گرفت.
روشبررسی: پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه شامل زنان مراجعهکننده به کلینیک تغذیهٔ شهر تنکابن در سال ۹۶-۱۳۹۵ بود که از بین آنها ۲۰ زن مبتلابه اضافهوزن و چاقی (هر گروه دهنفر) از طریق انتساب تصادفی ساده بهروش قرعهکشی، در دوگروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. این افراد پرسشنامههای خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن (کلارک، ۱۹۹۱) و رفتار خوردن هلندی (فورمن، ۲۰۰۹) را پیش از شروع جلسات و دوهفته بعد از پایان جلسهٔ دوازدهم و سه ماه پس از آموزش تکمیل کردند. دادهها ازطریق روشهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) و با استفاده از نرمافزار SPSS20 تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمرهٔ پیشآزمون خودکارآمدی سبکزندگی مربوط به وزن و رفتار خوردن گروه آزمایش برابربا ۸۵٫۱۰ و ۱۱۸٫۸۰ است. درحالیکه میانگین پسآزمون و پیگیری خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن و رفتار خوردن به ترتیب برابر با (۱۴۵٫۳۰ و ۱۵۱٫۲۰) و (۸۴ و ۷۸٫۶۰) است. همچنین میانگین پیشآزمون خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن و رفتار خوردن گروه گواه برابر با ۷۰٫۸۰ و ۱۲۸٫۶۰ است و میانگین پسآزمون و پیگیری خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن و رفتار خوردن گروه گواه بهترتیب برابر با (۶۶٫۹۰ و۶۶٫۲۰) و (۱۱۹٫۹۰ و ۱۲۵٫۵۰) است. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان میدهد بستهٔ فراتشخیصی مبتنیبر شفقت، درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالیکتیکی در افزایش خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن و کاهش رفتار خوردن مؤثر بوده است (۰٫۰۰۱>p).
نتیجهگیری: باتوجه به یافتههای پژوهش، کاربرد بستهٔ آموزشی فراتشخیصی مبتنیبر درمان پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت و رفتاردرمانی دیالیکتیکی میتواند در ارتقای بهزیستی جامعه مؤثر باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی